Kisatunnelmia ja tulokset

Salon kansallinen sellokilpailu 2019 suomalaisille ja Suomessa vakituisesti asuville 9-18 -vuotiaille sellisteille

Loppuyhteenveto ja tulokset

Salon kansallinen sellokilpailu 9-18 -vuotiaille sellisteille saatiin päätökseen sunnuntaina 20.10. Kilpailussa oli solistinen sarja kahdelle ikäryhmälle; 9-13 -vuotiaille sekä 14-18 -vuotiaille. Lisäksi oli duosarja (kaksi selloa). Järjestäjiä toimivat yhteistyössä Sellosymposium ry sekä Salon kaupunki. Kilpailun suojelijana toimi Salon kaupunginjohtaja Lauri Inna.

Kilpailuprosessi oli kaksivaiheinen. Ensimmäinen kierrokselle kilpailijat osallistuivat videoilla. Kaiken kaikkiaan osallistujia ensimmäiselle kierrokselle tuli 66 videota 28 eri paikkakunnalta. Kaukaisimmat osallistujat olivat Rovaniemeltä ja Norjasta. Runsaimmin joukoin kisaviikonloppuun saapui nuoria soittajia Helsingistä, Espoosta, Turusta, ja Oulusta. Lukuisten musiikkiopistojen ja useiden konservatorioiden lisäksi myös Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolta oli paikalla vankka edustus.

Videoiden perusteella kisaviikonloppuun (17.-20.10.) Saloon kutsuttiin yhteensä 49 soittajaa. 9-13 -vuotiaiden ikäryhmään kutsuttiin 25 soittajaa ja 14-18 -vuotaisiin 21 soittajaa. Lisäksi paikalle kutsuttiin kaksi duoa.

Kilpailu toteutettiin Salon musiikkiopiston tiloissa ja loppukonsertti Salon kaupungintalolla.

Vaikka tapahtuma oli kilpailu, oli sen tavoitteena myös luoda foorumi, jossa suomalaiset nuoret sellistit voivat kohdata toisiaan sekä vanhempaa sellistipolvea. Kilpailutapahtumien lisäksi Salossa pidettiin yhteinen illanvietto sekä loppukonsertti. Loppukonsertissa kuultiin finalistien esityksiä ja sello-orkestereissa kaikki paikalle tulleet kilpailijat soittivat yhdessä tuomariston kanssa.

Yhteisöllisyys oli merkille pantavaa koko kilpailun ajan. Paikalle tultiiin ”suurin huoltojoukoin” perhekunnittain. Samoin paikalle saapui runsaasti opettajia sekä mainioita pianistivieraita, kilpailijoiden omia säestäjiä, joista suurimmin urakoi Valeria Resjan. Jos omaa säestäjää ei ollut, niin kilpailuorganisaation puolesta oli tarjolla mainioita kisasäestäjiä: Mikael Kemppainen, Henni Isojunno ja Salla Pynssi.

Koko kilpailuviikonlopun ajan oli ihailtavaa, miten lämmin yhteishenki vallitsi nuorten soittajien kesken. Ennestään tunnettiin monia – ja lisää uusia tuttavuuksia syntyi. Vaikka soitto on kovaa työtä yksilötasolla, on yhteisöllisyys ja ympäristö tärkeänä tekijänä kannustamaan ja jaksamaan eteenpäin.

Voi ehdottomasti todeta tapahtuman onnistuneen myös yhteisöllisyyden foorumina.

Tukijoukot tärkeitä
Näin suurimuotoinen tapahtuma vaatii paljon panostusta ja sitoutuneita tukijoita. Kilpailu sai taloudellista tukea seuraavilta tahoilta: Suomen Kultuurirahaston Varsinais-Suomen rahasto, Tehtailija Juho Leinon Säätiö, OP Lounaismaa, Lounea, Viulunrakentaa Toni Belis oy, Toonika oy, Salon kaupunki ja Salon musiikkiopisto. Taloudellisen tuen lisäksi käytännön järjestelyissä oli mukana suuri joukko talkoohengellä toteuttamassa onnistunutta kilpailuviikonloppua.

Tulokset
Kilpailun taso oli erittäin korkea. 9-13 -vuotiaiden jyryssä toimivat Erkki Lahesmaa, Jukka Perksalo ja Iida Sinivalo. 14-18 -vuotiaiden jyryssä toimivat Eeva Rysä, Marko Ylönen ja Olli Varonen. Duoesitykset arvioivat Eeva Rysä, Erkki Lahesmaa, Anna-Maaria Varonen ja Olli Varonen. Kilpailussa jaettiin rahapalkintoja sekä erikoispalkintoina esiitymis- ja opiskelumahdollisuuksia.


Duo-sarjassa jaettiin jaettu 2. palkinto.
Molemmat duot, Tuulia Hovi & Aake Mantere sekä Runo Järvinen & Ester Nurminen, saivat palkintona 500 euroa.


9-13 –vuotiaiden solistisessa sarjassa jaettiin kolmelle soittajalle rahapalkinto.
Ensimmäinen sija: Saima Malmivaara; 1500 €.
Jaettu toinen sija: Iiris Kalliovirta ja Eetu Pöyhönen; molemmille 775 €
Erikoispalkintoina jaettiin:
- Selloakatemian myöntämä opiskelupaikka: Iiris Kalliovirta ja Saima Malmivaara.
- Esintymiskutsu Selloduo Varosen 20-vuotis juhlakonserttiin Helsinkiin: Eetu Pöyhönen
- Esiintymiskutsu Nauvon kamarimusiikkipaiville: Saima Malmivaara

14-18 –vuotiaiden solistisessa sarjassa jaettiin kolmelle soittajalle rahapalkinto.
Jaettu ensimmäinen sija: Oona Koivukangas ja Maria Morfin Venäläinen; molemmille 1750 €.
Kolmas sija: Alli Mankkinen; 900 €
Erikoispalkintoina jaettiin:
- Selloakatemian myöntämä opiskelupaikka: Oona Koivukangas, Maria Morfin Venäläinen sekä Alli Mankkinen.
- Esiintymiskutsu Nauvon kamarimusiikkipäiville: Oona Koivukangas ja Maria Morfin Venäläinen.
- Esintymiskutsu Kodály-viikolle Helsinkiin: Juho Peltonen.
- Esiintymistilaisuus RSO:n ystävien vuosikokouksessa: Iiris Piri.